Ο έφηβος αθλητής απαιτεί ειδικό χειρισμό από γονείς
Η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για κάθε άνθρωπο και ο «έφηβος αθλητής/αθλήτρια» δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα.
Η παρουσία των γονιών στο πλευρό κάθε νεαρού αθλητή αποτελεί ανάγκη στον ίδιο βαθμό που ήταν και κατά την παιδική ηλικία. Όμως, πολλοί γονείς άθελά τους μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην εξέλιξη του, μέχρι το σημείο να τον ωθήσουν να εγκαταλείψει το αγαπημένο του άθλημα.
Από την άλλη, η σωστή παρουσία και η στήριξη του γονιού κυρίως το χρονικό διάστημα μετά τον αγώνα, όταν δηλαδή ο έφηβος αθλητής έχει φύγει από το γήπεδο, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ραγδαία εξέλιξη των ταλέντων του και την βελτίωση των δεξιοτήτων του.
Το εν λόγω διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι αθλητές ακόμη αναρρώνουν από την ένταση. Ίσως είναι ενθουσιασμένοι, στεναχωρημένοι ή ακόμη και θυμωμένοι από μια αδικία ή από κάποια συμπεριφορά αντιπάλου ή και συμπαίκτη.
Ειδικά στην εφηβεία τα συναισθήματά τους εναλλάσσονται και κορυφώνονται με τέτοιον τρόπο που οι γονείς πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνο στο τι θα κάνουν αλλά τι να πουν και πώς να το πουν.
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε με τον έφηβο αθλητή μετά από μία δύσκολη ήττα ή μία μεγάλη νίκη ώστε να μην χάσει την όρεξή του για την προπόνηση και κατ’ επέκταση για το άθλημα.
- Να είστε θετική πηγή, υποστήριξης και ενθουσιασμού. Η κριτική αξιολόγηση της επίδοσης ενός αθλητή αποτελεί δουλειά του προπονητή. Αυτοί είναι οι ειδικοί. Εσείς να παρέχετε αστείρευτη υποστήριξη.
- Να ακούτε! Σε όλους μας αρέσει να διηγούμαστε τις δικές μας αγωνιστικές μας εμπειρίες, οπότε επίτρεψε τον αθλητή να σας να μιλήσει για τον αγώνα. Ακούστε με στόχο να καταλάβετε, και μην βιαστείτε να απαντήσετε.
- Επιτρέψτε στον αθλητή να ξεκινήσει αυτός τη συζήτηση σχετικά με την επίδοσή του. Προσπαθήστε να μην αναφερθείτε στις λεπτομέρειες του αγώνα, ενώ ο έφηβος προσπαθεί ακόμα να χειριστεί τα συναισθήματά του. Ίσως είναι καλύτερα αυτή η συζήτηση να γίνει αργότερα εκείνο το βράδυ ή το επόμενο πρωί. Ίσως χρειάζονται χρόνο να τα ξεπεράσουν. Αν νιώθετε την ανάγκη να του μιλήσεις για τον αγώνα, περίμενε λίγες ώρες και μετά ρώτα «Θα ήθελες να μιλήσουμε για τον αγώνα;»
- Απόφυγε υποτιμητικά σχόλια για τους προπονητές στις συζητήσεις μετά τη προπόνηση ακόμη κι αν νομίζεις ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Ίσως δε συμφωνείτε μαζί τους, αλλά είναι οι ηγέτες της ομάδας. Το να τους αμφισβητείτε μπροστά στον αθλητή προκαλεί σύγχυση σχετικά με το τι πρέπει να κάνει και μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει την επίδοσή του. Επίσης με αυτόν τον τρόπο υποτιμάτε το ομαδικό πνεύμα και επηρεάζετε αρνητικά κάθε άτομο που εμπλέκεται με την ομάδα αυτή.
- Μετά από τις δύσκολες ήττες ή τις χαμηλές επιδόσεις, θυμίστε στον αθλητή ότι η αξία του ως άτομο δε σχετίζεται με τις αθλητικές του ικανότητες. Το να τον βοηθήσετε να καταλάβει ότι αύριο είναι μια καινούρια μέρα κι ότι με σκληρή δουλειά μπορεί να ξεπεράσει ό,τι τον κρατάει μακριά από τους στόχους του, θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίζει την απογοήτευση του αγώνα.
- Να είστε ειλικρινής! Να είστε υποστηρικτικοί με τα σχόλιά σας, χωρίς να λέτε ψέματα ή να υπερβάλλετε. Αν προσπαθήσετε να κρύψετε την απογοήτευσή σας για την επίδοση του παιδιού σας, η γλώσσα του σώματός σας θα μαρτυρήσει την αλήθεια. Να θυμάστε ότι ο σκοπός του αθλητισμού είναι η ψυχαγωγία και η βελτίωση. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρέχετε θετική υποστήριξη και να διατηρήσετε θετική γλώσσα του σώματος.
- Ακολούθα τη συνηθισμένη σας ρουτίνα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα. Αν πηγαίνετε για φαγητό μετά από τις νίκες, να κάνετε το ίδιο μετά τις ήττες. Αλλιώς το παιδί σας ίσως συνδέσει τις δραστηριότητες αυτές με τη νίκη και την ήττα.
- Αποφύγετε να συγκρίνετε τον έφηβο αθλητή με τα άλλα παιδιά, ακόμη κι αν η σύγκριση αφορά μεθόδους προπόνησης και δεξιότητες. Μπορεί να πληγώσετε τα αισθήματά του και να δημιουργήσετε υπερβολική πίεση.
ΠΗΓΗ: gymnast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου